Kruche ciasteczka – najprostsze, najlepsze

Najprostsze, najlepsze, najbardziej domowe ciasteczka kruche. Przepis podejrzany na blogu Agnieszki Maciąg. Spodobał mi się jej blog – również lubi to co proste 🙂Przepis na ciasteczka

Składniki:

  • 300 gram mąki krupczatki
  • 100 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie włóż śmietanę i zagnieć ciasto rękoma. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut lub krócej do zamrażalnika. Z ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj cienko. Wykrawaj ciasteczka ulubionymi foremkami. Włóż do nagrzanego do temperatury 180 ºC piekarnika na 12-14 minut.

Domowe ciastkaHome madePrzepis na ciasteczka

Są pyszne bez dodatków, ale możesz posmarować białkiem jajka i posypać ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Dodawałam również kropelki czekoladowe do zapiekania – ulubiona wersja dla dzieci.

Ciastka krucheDzisiejsza wersja ciastek kruchych jest z wykorzystaniem wykrawaczek ze stempelkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *