Przepis na muffiny

Muffiny z marchewką serem ziołami

Brzmi pysznie … a jak pachną podczas pieczenia ! Pyszne muffiny, na dodatek bez cukru, naturalna słodycz jest z marchewki. Uwielbiam robić muffiny, bo nie używam do ich wykonania miksera – zawsze to mniej do mycia. Ciasto miesza się łyżką, a w tym wypadku widelcem 🙂 Zapraszam do wykonania. A na drugi dzień też są pyszne 😉

Muffiny z marchewką, serem i ziołami

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1 marchewka – starta na tarce o średnich oczkach
  • 150 gram startego sera żółtego (zrobiłam przegląd lodówki: cheddar, gouda, królewski) najlepsze będą gatunki ostre, jak cheddar
  • dodatkowo żółty ser do posypania muffinek przed pieczeniem
  • świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano, szczypiorek – trudno określić ilość, dałam ze dwie garści, gdyby było więcej, to też dobrze. Jeśli nie masz świeżych ziół, wybierz suszone.

Jajka trzeba lekko roztrzepać. Dodaj resztę składników z listy i wymieszaj.

Składniki suche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka (pełna) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy do smaku np: papryka słodka, papryka ostra lub chilli, pieprz

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.

Następnie składniki mokre przelej do składników suchych i wymieszaj widelcem.

Włącz piekarnik, niech się nagrzewa do 180ºC, a w tym czasie nałóż ciasto do papilotek. Posyp startym żółtym serem i piecz około 25 minut.Muffiny z marchewką serem ziołamiMuffiny z marchewką serem ziołamiMuffiny z marchewką serem ziołamiZachęcam do wypróbowania przepisu. Smakują wybornie 🙂