Ciastka z czekoladą

Składniki na dużą porcję:

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kropelek czekoladowych do zapiekania lub posiekanej mlecznej czekolady

Wykonanie:

Masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Pojedynczo dodaj jajka (całe), sól. Ciągle ucierając dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Na końcu dodaj kropelki lub czekoladę (u mnie czekolada, przed pokrojeniem mocno schłodzona).
Ciastka formuj łyżką na kształt orzecha włoskiego i wykładaj na blachę wyłożoną papierem lub matą silikonową. Synek miał zabawę utykając w orzeszki kolorowe drażetki.
Wstaw do piekarnika na 12-14 minut, nagrzanego do temp. 170ºC. Ciasteczka są najlepsze lekko zarumienione.
Smacznego 🙂Wypieki dla dzieciCiastka z czekoladą