Składniki na dużą porcję:
- 1 kostka masła (250 g)
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g kropelek czekoladowych do zapiekania lub posiekanej mlecznej czekolady
Wykonanie:
Masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Pojedynczo dodaj jajka (całe), sól. Ciągle ucierając dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Na końcu dodaj kropelki lub czekoladę (u mnie czekolada, przed pokrojeniem mocno schłodzona).
Ciastka formuj łyżką na kształt orzecha włoskiego i wykładaj na blachę wyłożoną papierem lub matą silikonową. Synek miał zabawę utykając w orzeszki kolorowe drażetki.
Wstaw do piekarnika na 12-14 minut, nagrzanego do temp. 170ºC. Ciasteczka są najlepsze lekko zarumienione.
Smacznego 🙂