“Mamo, ty wiesz jak zepsuć ciastka!” – taka była reakcja syna, gdy zobaczył rodzynki. Po upieczeniu, ciastka znikały w mgnieniu oka 😉
Składniki (duża porcja – można przechować w słoju):
- 3 jajka (Jajka roztrzepać z cukrem wanilinowym i dodać poniższe bakalie. Moczyć przez minimum godzinę – u mnie to były z 4 godziny)
- 1 szklanka rodzynek
- 0,5 szklanki żurawiny
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 kostki masła (kostka 250 gram)
- 2 szklanki cukru brązowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych (Corn Flakes)
- 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu (inne według upodobań)
Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Masło i cukier utrzyj w misie miksera, dodaj bakalie z jajkami. Później dodaj mąkę z przyprawami cały czas mieszając. Na koniec płatki owsiane i kukurydziane. Wymieszaj do połączenia.
Ciasto wykładaj łyżką. Wkładaj do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC. Będą się piekły około 12 minut – pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny – do lekkiego zarumienia. Gotowe! 🙂Chcę wam powiedzieć, że rodzynki nie są wyczuwalne. Dlatego dzieci pochłaniają te ciasteczka i nie marudzą 😉 Ewentualnie, można dodać troszkę kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady.