Najprostsze, najlepsze, najbardziej domowe ciasteczka kruche. Przepis podejrzany na blogu Agnieszki Maciąg. Spodobał mi się jej blog – również lubi to co proste 🙂
Składniki:
- 300 gram mąki krupczatki
- 100 gram cukru
- 200 gram masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie włóż śmietanę i zagnieć ciasto rękoma. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut lub krócej do zamrażalnika. Z ciasta odrywaj kawałki i rozwałkuj cienko. Wykrawaj ciasteczka ulubionymi foremkami. Włóż do nagrzanego do temperatury 180 ºC piekarnika na 12-14 minut.
Są pyszne bez dodatków, ale możesz posmarować białkiem jajka i posypać ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Dodawałam również kropelki czekoladowe do zapiekania – ulubiona wersja dla dzieci.
A jeśli nie lubisz pierników, to takie ciasteczka będą również odpowiednie w wersji świątecznej.
Smacznego!