Brzmi pysznie … a jak pachną podczas pieczenia ! Pyszne muffiny, na dodatek bez cukru, naturalna słodycz jest z marchewki. Uwielbiam robić muffiny, bo nie używam do ich wykonania miksera – zawsze to mniej do mycia. Ciasto miesza się łyżką, a w tym wypadku widelcem 🙂 Zapraszam do wykonania. A na drugi dzień też są pyszne 😉
Muffiny z marchewką, serem i ziołami
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 niepełna szklanka mleka
- 1 marchewka – starta na tarce o średnich oczkach
- 150 gram startego sera żółtego (zrobiłam przegląd lodówki: cheddar, gouda, królewski) najlepsze będą gatunki ostre, jak cheddar
- dodatkowo żółty ser do posypania muffinek przed pieczeniem
- świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, oregano, szczypiorek – trudno określić ilość, dałam ze dwie garści, gdyby było więcej, to też dobrze. Jeśli nie masz świeżych ziół, wybierz suszone.
Jajka trzeba lekko roztrzepać. Dodaj resztę składników z listy i wymieszaj.
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka (pełna) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy do smaku np: papryka słodka, papryka ostra lub chilli, pieprz
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.
Następnie składniki mokre przelej do składników suchych i wymieszaj widelcem.
Włącz piekarnik, niech się nagrzewa do 180ºC, a w tym czasie nałóż ciasto do papilotek. Posyp startym żółtym serem i piecz około 25 minut.Zachęcam do wypróbowania przepisu. Smakują wybornie 🙂