Tort niespodzianka na 10-te urodziny syna. Tort, to dla mnie ogromne wyzwanie, ponieważ nie umiem i nie lubię robić dekoracji. A na torcie, wiadomo, musi być idealnie! Tymczasem taki torcik, który można obłożyć gotowymi produktami, okazuje się banalny do wykonania. Podejrzałam wykonanie na stronie babeczka.zuzka.pl i … sami zobaczcie.
Składniki na biszkopt, który przygotowałam dzień wcześniej:
– 4 duże jajka
– 1/2 szkl. cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szkl. mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm: dno wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a po nim pojedynczo żółtka. Mąki dodaj do ubitej masy, delikatnie wymieszaj i przelej do przygotowanej tortownicy. Piekarnik nagrzej do 170ºC. Wstaw biszkopt na około 35 minut sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem, czy jest suchy. Biszkopt, zanim go przekroisz, musi być całkowicie wystudzony. Dlatego piekłam dzień wcześniej.
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Blaty delikatnie nasącz herbatką z cytryną, bo to wersja dla dzieci.
Do przełożenia tortu użyłam prostego kremu z serka mascarpone i kremówki.
Składniki kremu:
– serek mascarpone – 500 gram
– śmietana kremówka – 250 ml (użyłam 30%, musi być mocno schłodzona)
– masa kajmakowa – 250 gram (masy są o przeróżnych smakach, ja użyłam waniliowej).
Wszystkie składniki miksuj do uzyskania puszystej masy.
Poprzekładaj blaty tortu kremem. Kremem smarujesz również wierzch i boki tortu, aby dekoracja w postaci ciastek i groszków trzymała się tortu.
Do dekoracji użyłam ciastek Milka Lila Stix – 3 opakowania, które muszą być trochę dłuższe od tortu, oraz drażetki i orzechy lukrowane. Co najważniejsze dekoracyjne, kolorowe drażetki kupujesz według własnych upodobań.
Dekoracja jest bardzo słodka, ale tu chodzi o efekt wow !