Szafki kuchenne są tylko tłem dla urządzeń i sprzętów, wokół których koncentruje się “życie kuchenne”. Bez nich, kuchnia stałaby się kolejnym ładnie urządzonym pomieszczeniem.
Kupując sprzęt kuchenny, warto wiedzieć jakie mamy możliwości i spośród czego możemy wybierać.
Podstawowy sprzęt to oczywiście kuchenka. Może być wolno stojąca lub do zabudowy. Zależnie od zasilania, można wybrać kuchenkę: gazową, gazowo-elektryczną lub elektryczną. Spośród sprzętu do zabudowy, mamy do wyboru płyty gazowe, elektryczne ceramiczne lub indukcyjne.
Piekarniki do zabudowy są wyłącznie elektryczne, ale różnią się liczbą funkcji i stylistyką.
Jak kuchnia, to i okap. Najczęściej są to okapy przyścienne (w tym również narożne), ale mogą też być wyspowe, pod szafkowe, uchylne i inne.
Oprócz urządzeń, na których się gotuje istotne jest też miejsce gdzie przechowuje się żywność, a więc lodówka i zamrażarka.
Wśród lodówek można zdecydować się na urządzenie wolno stojące lub do zabudowy. Do zabudowy można wybrać sprzęt niski – montowany pod blatem lub wysoki. W zależności od potrzeb wybieramy pomiędzy chłodziarką a chłodziarko-zamrażarką. Zamrażalnik w lodówkach wolno stojących może być wewnątrz urządzenia (lodówka jednodrzwiowa) lub stanowić oddzielną komorę (lodówki dwudrzwiowe). Zamrażarki są również wolno stojące lub do zabudowy.
Standardem staje się wyposażenie kuchni w zmywarkę. Można zdecydować się na urządzenie wolno stojące lub do zabudowy. Oprócz tradycyjnej wysokości zmywarek, spotkać można zmywarki niższe – kompaktowe, oraz wyższe – XXL. W zlewie kuchennym zmywa się drobiazgi, których nie można myć w zmywarce lub duże garnki, które nie mieszczą się wewnątrz.
Wyposażanie nowoczesnej kuchni to przede wszystkim urządzenia ułatwiające gotowanie. Niekonwencjonalnym i ciekawym pomysłem jest umieszczenie wagi w blacie kuchennym czy montaż krajalnicy do zabudowy w szufladzie pod blatem.